dinsdag 15 december 2009

Hand in hand voor een monumentaal pand!




De Sint Jan in Kaatsheuvel bestaat in 2013 honderd jaar. De kerk is een rijksmonument met grote architectonische en cultuurhistorische waarde. De grootste verwarmde kerk van het bisdom Den Bosch is centraal gelegen in Kaatsheuvel, op een steenworp afstand van het toekomstige Bruisend Dorpshart en torent met zijn twee machtige torens boven alles uit in de verre omgeving. Het is beslist de moeite waard om dit beeldbepalend monument voor de komende generaties in goede staat te houden. Restaureren is dan ook bittere noodzaak.



Het monumentale gebouw lijkt er op het eerste gezicht nog redelijk goed uit te zien. Door de hoogte van het gebouw zijn veel ernstige gebreken echter niet makkelijk zichtbaar, maar ze zijn er wel degelijk! De foto’s tonen enkele van de noodzakelijke gebreken.

Gehavende daken
De daken vertonen diverse mankementen. Er zijn vele gebroken, gescheurde en verweerde leien die sinds de bouw in 1913 nauwelijks vernieuwd zijn. Op sommige plaatsen is de dakbedekking volledig weggeslagen, waardoor regenwater niet meer goed wordt afgevoerd.
De dakluiken zijn sterk verweerd en deels vergaan. Een groot deel van de zinken goten vertoont scheuren met als gevolg dat hemelwater naar binnen sijpelt. Ook het dakzink en het losgeslagen daklood zijn aan vernieuwing toe.

Houtrot
Door het binnengekomen regenwater ontstaat extra schade. Zowel de draagbalken als de kapconstructie vertonen houtrot. Dat heeft weer ernstige gevolgen, zoals natte muren aan de buitenkant van de kerk. Door vorst zijn vervolgens stenen afgebrokkeld.

Roest en asbest
IJzer roest, verroest ijzer zet uit en veroorzaakt schade. Op het bovenste gedeelte van de gevel zit een ijzeren anker dat is gaan roesten. Hierdoor is het bovenste deel van de gevel losgeraakt. Dit stuk is door middel van een noodreparatie vastgezet, waardoor het gevaar van vallende stenen vooralsnog is geweken.

De galmplanken van de klokkentoren zijn van asbest en moeten dus vervangen worden. Voorheen waren deze van hout en waren ze in de muur verankerd met ijzeren bouten. Veel van die bouten zijn toen blijven zitten en moeten nu ook vervangen worden.

Het glas-in-lood is een van de kostbaarste kostenposten in de restauratie. De prachtige glas-in-loodramen zijn in de stenen kozijnen vastgemaakt met ijzeren strips. Ook deze strips zijn gaan roesten. Door de uitzetting van roest is het glas op vele plaatsen gescheurd of uit zijn verband gedrukt.

Oorlogsschade
De oorlogsschade heeft door inwerking van de elementen extra schade opgelopen. Die moet worden hersteld. Is volledige reparatie ter herinnering aan de oorlog niet gewenst, dan dient de restauratie zodanig uitgevoerd te worden dat verdere gevolgschade uitgesloten is.

Slechte uurwerken
Een van de functies van een kerktoren is de mogelijkheid om te kijken hoe laat het is. Zowel overdag als ’s avonds. De uurwerken in de torens en de bijbehorende verlichting verkeren helaas in slechte staat.

Oud houtwerk
Het houtwerk van onder andere de dakkapellen en de toegangsluiken in de kleine toren zijn in zeer slechte staat. Alleen schilderen helpt niet. Het houtwerk moet geheel met duurzaam materiaal vervangen worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten