dinsdag 15 juni 2010



Het schuttersgilde was in vroegere tijden een soort burgerwacht, opgericht in de Middeleeuwen om de stad of het dorp te beschermen bij een aanval en de orde te handhaven bij oproer of brand. Ze waren meestal gegroepeerd volgens het wapen dat ze gebruikten: de handboog, de voetboog of het geweer en naar hun wijk. Hun oefenterreinen, ook de doelen genoemd, hadden ze vaak op open ruimtes binnen de stad, nabij de stadsmuren.

Vandaag bestaan er nog schutterijen, maar zij hebben enkel een folkloristische functie. Het schutterswezen is erg actief in Belgisch en Nederlands Limburg en in Noord-Brabant en in het zuiden en oosten van Gelderland. De schutterijen houden verschillende keren per jaar een optocht.

Gilde en de kerk
Nog steeds bestaan er schutterijen die de oude tradities in ere houden. Ze zijn regelmatig actief om belangstellenden te laten zien hoe het er rond 1600 aan toe ging bij de kanonnen op de vestingwerken. Getooid in traditionele kledij geven de leden demonstraties.

De gilden onderhielden altijd nauwe banden met de kerk. Zij stelden zich dienstbaar op, maar hadden ook bepaalde voorrechten. Niet zelden prijkte de naam van de pastoor boven aan de ledenlijst. Het gilde St. Jan Baptist uit Kaatsheuvel is zo verbonden met de Sint jan. In september 2010 vinden in Kaatsheuvel de Gildedagen plaats, waarbij de Sint Jan o.a. een kunstmarkt organiseert. In deze weblog houden we u op de hoogte van de details.

Bron: Wikipedia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten