maandag 12 oktober 2009

Thermometer December 2009

Binnenkort volgt hier de status in deze maand wat inmiddels beschikbaar is door giften, sponsoring en subsidies.

Wilt u doneren?

Steunt u de restauratie van de Sint Jan?

De herstelwerkzaamheden zijn een kostbare aangelegenheid. Hiervoor krijgen we wel subsidie, maar dat is helaas lang niet genoeg. Daarom vragen wij om uw bijdrage. Uw steun is van grote waarde!

U kunt uw bijdrage storten op
Rabobank rekeningnr.. 1527.14.898
t.n.v. Stichting Restauratie Sint Jan

Wilt u liever op een andere manier bijdragen aan de restauratie van dit monument? Dat kan. Kijk hier voor de mogelijkheden.

zondag 11 oktober 2009

Sprekend voorbeeld Neogotiek


De St. Janskerk in Kaatsheuvel is een schoolvoorbeeld van de neogotische bouwstijl met oude ornamenten. De kerk wacht een grootscheepse restauratie.

De St. Jan in Kaatsheuvel is in deze contreien niet de minste kerk. En ook niet de kleinste. De St. Jan is in oppervlakte de op een na grootste kerk in het bisdom Den Bosch. Bovendien is het een sprekend voorbeeld van de neogotische bouwstijl.

H. Johannes de Doperkerk
De naam luidt voluit H. Johannes de Doperkerk, maar iedereen in Kaatsheuvel spreekt over de St. Jan of 'grote kerk'. Het is een rijksmonument. De bekende Tilburgse architect Cornelis van Hoof tekende voor het ontwerp. Hij was ook de architect van de schoolmeesterswoning in De Moer, de Theresiaschool in Kaatsheuvel en de Heikese kerk in Tilburg.

Sinds 5 juli 1913
De St. Janskerk werd op 5 juli 1913 ingezegend door bouwpastoor Völker. De kerk kostte destijds 168.000 gulden (76.000 euro). Dat was 20 procent meer dan begroot. De St. Jan werd gebouwd ter vervanging van de Waterstaatskerk, die op de plaats van het Patronaat in de Hoofdstraat stond. De nieuwe kerk was nodig, omdat Kaatsheuvel sterk groeide en de Waterstaatskerk (gebouwd in 1835) te klein was geworden.

Pronkstuk
Het orgel is een van de pronkstukken van de St. Jan. Het is een origineel Vollebregt-orgel, dat in 1854 werd gekocht. Het verhuisde uit de Waterstaatskerk mee naar de St. Jan. Het orgel is dringend aan restauratie toe. Het geld daarvoor ontbreekt. Speciaal is ook de Kruisweg van de hand van Hugo Kohl uit Roermond. De staties zijn geschilderd op een ondergrond van koper. Opvallend zijn het hoogaltaar en de preekstoel van kalksteen.

De St. Jan is 70 meter lang en 40 meter breed. De torens zijn ruim 60 meter hoog. In 1975 werd de kerk gerenoveerd. Er kwam een podium voor het altaar, het aantal zitplaatsen werd teruggebracht van 1.200 naar 750. De oude banken werden verkocht en er kwam een nieuwe verwarming.

Bron: kaatsheuvel.blogspot.com

Gemeente dubt over subsidie voor Kaatsheuvelse kerk

Parochie Kaatsheuvel is nog hard op zoek naar geld voor de grote restauratie van de St. Janskerk in Kaatsheuvel. Bij de gemeente Loon op Zand ligt een subsidieverzoek van zo’n 357.000 euro.

Volgens wethouder Jacques Broeders (Gemeentebelangen)hecht de gemeente veel waarde aan de beeldbepalende kerk. “We kijken serieus naar dit verzoek, zonder nu al harde toezeggingen te kunnen doen”. De tijd dringt want de Kaatsheuvelse kerk moet eind 2011 gerestaureerd zij. Lukt dat niet, dan dreigt de provinciale subsidie van 1.6 miljoen euro voor de restauratie te vervallen. Het parochiebestuur heeft daarom bij de politiek en het college aan de bel getrokken.